Ремонт на вътрешните стени и тавани в стара къща

Ремонт на вътрешните стени и тавани в стара къща

Наследили сте стара къща на село и искате да я реновирате. Как да направите така, че да запазите характера на къщата и едновременно с това да направите стените здрави за дълъг период от време? В зависимост от състоянието на стените и таваните и желанието за крайната им визия след ремонта са възможни много варианти. Ето най-често срещаните от тях.

Вариант 1: Имате здрава хастарна мазилка, боядисана с вар или винервайс. 

Баумит съвет: Старата боя се сваля механично посредством орбитален шлайф, свързан с прахосмукачка, като се ползва едра шкурка от №40 до №80. Грундира се с Баумит ИзиПраймер разреден 1:1 с питейна вода. Грундът съхне 20-30 мин. 

Така подготвената основа се шпаклова с Баумит МултиРенова. Ако има наличие на пукнатини в шпакловката, се интегрира Баумит СтарТекс – стъклотекстилна мрежа.  Ако се гони рустикална визия, на следващия ден се правят две последователни шпакловки една след друга, като втората се изпердашва гладко. При всеки един слой шпакловка полагането се извършва от ръб до ръб без прекъсване. При пердашенето се мокри гъбата, а не стената. Така подготвената стена съхне 3 дни, след което се грундира. Грундът се нанася с градинска пръскачка или бояджийска машина. Като крайно покритие – боя може да се положи Баумит КлимаКолор или Баумит ЙонитКолор.

В случай, че се гони гладка визия върху първата ръка Баумит МултиРенова може да се шпаклова с варовата шпакловка Баумит КлимаФино или да се използва пастообразната шпакловка Баумит ФинишЕксперт.

Вариант 2: Имате слаба и ронеща се хастарна мазилка върху червени тухли. Преди години циментът трудно се е доставял и е бил доста скъп. По тази причина много от старите къщи са мазани с чисто варови мазилки, които във времето изветряват и стават силно ронливи. 

Баумит съвет: Слоят от старата мазилка се сваля механично до здрава основа с тесла, шпакла за перфоратор или други подходящ инструмент. След сваляне на мазилката стените и таваните се обезпрашават (прахосмучат) и ако е възможно се измиват. След като изсъхне основата се грундира с Баумит ИзиПраймер, разреден 1:1 с вода. За стара къща за предпочитане е измазването да стане с варо-циментова мазилка – Баумит КлимаУайт (лека бяла варо-циментова мазилка) или  MPI 25 (сива фина варо-циментова мазилка).  И  двете мазилки са за машинно полагане. Ако нямате трифазен ток и се налага да мажете на ръка, се препоръчва измазването да стане с Баумит Примо2 или Баумит Пума

Като финишен слой КлимаУайт може да се изпердаши гладко и се получава рустикална визия за последващо полагане на боя. Останалите три мазилки могат да се завършат за рустикална визия с Баумит МултиРенова или за гладка визия да се шпакловат с Баумит КлимаФино или Финиш Експерт.

Вариант 3: Сваляме старата мазилка и установяваме, че къщата е зидана с кирпичени тухли. 

Баумит съвет: Ако кирпичът е здрав решението е следното. Сваля се старата мазилка до основи.Измива се, изчаква се да изсъхне добре. Повърхността, която ще се измазва, се покрива на 100% с поцинкована рабицова мрежа. Мрежата се наковава към основата с 8 – 10 бр./m2 пирони с дължина 7 cm. Пироните се огъват като куки 5 cm на 2 cm към главата и се внимава да са закотвени в здравата част на основата, а не във фугите. Предвижда се рабицовата мрежа да се застъпва при снадките на минимум 10 cm.

Върху така армираната основа се нанася на 100% Баумит Предварителен шприц 4 mm (разход ок. 20 kg/m 2 /cm). Полагането се извършва машинно или посредством мистрия до равнината на мрежата. Така получаваме здрава основа с дебелина около 1 см. Мрежата трябва да е потънала изцяло в шприца. Така нанесеният шприц се държи влажен минимум 3 дни след полагането му. Пълното изсъхване на армирания Баумит Предварителен шприц е 10 дни за 1 cm дебелина на слоя.

Върху добре изсъхналия шприц стениите могат да се изравнят и измажат с всяка една Баумит варо-циментова мазилка. Готовата мазилка съхне минимум 7 дни/1см дебелина на слоя.t
В случай, че искаме гладки стени, можем да ги шпакловме по вече описания по-горе начин с Баумит ФинишЕксперт.