Баумит

Идеи с бъдеще
 ПОПИТАЙ ЕКСПЕРТА
 ПОПИТАЙ ЕКСПЕРТА

ПОПИТАЙ ЕКСПЕРТА

Очакваме Вашите въпроси!

Обръщайки се към нашите експерти ще получите задълбочени и подробни отговори! Баумит прави всичко, за да помогне на клиентите да се запознаят с продуктите и системите на марката.

Ако спешно се нуждаете от някаква информация, не се колебайте да се свържете с нас на тел.:

+359 (0)2 9266 911

Attached!

Топлоизолационни системи

Здравейте.Интересува ме правена ли е топлоизолация без дюбелиране? Става въпрос за едноетажна неизмазана тухлена къща, като стените са високи 4м. Спрял съм се на продукта Баумит СтарТерм 10 см и лепило Баумит СтарКонтакт бял. Притеснявам се, че къщата е стара и без колони, възможно ли е да не дюбелирам?

Здравейте, Във връзка с Вашето запитване искам да Ви информирам, че до момента са изпълнени доста на брой къщи с височина до 2-3 етажа, при които изолацията е лепена с Баумит СтарКонтакт бял и без да се изпълнява допълнително дюбелиране. Това важи за сгради, изпълнени с тухлена зидария (керамични тухли). Другото условие, обаче, е, да имаме налице НОВО строителство. Тъй като във Вашия случай това условие не е изпълненo, повърхността на тухлите е замърсена и изветряла във времето, то следва да дюбелирате плочите, за да се гарантира сигурността на системата срещу изтръгването й при ветрово натоварване!

Какъв продукт да използвам за топлоизолация на комин с каменна вата, без дюбелиране. Необходимо ли е грундиране на основата или предварителна подготовка на каменната вата? Продукта трябва да е устойчив на външни атмосферни влияния и температура.

Лепенето на каменната вата върху комина може да се извърши с Баумит ДуоКонтакт. С този продукт може и да се шпаклова. Изпълнението на топлоизолационната система да се осъществи по всички правила за това, като се пропуснат единствено дюбелите. Дебелината на ватата трябва да бъде достатъчно голяма, така че да не се повишава прекомерно температурата на шпакловката и силиконовата мазилка – същата като дебелината на фасадата, но не по-малка от 5 см.

Защо Баумит опън рефлект има 23% по-добри топлоизолационни качества от обикновения стиропор Баумит?

По принцип, разликата не е между Баумит опън рефлект и останалите плочи от експандиран полистирен (EPS), а между сивите и белите плочи EPS. Разликата между тях е в това, че сивите плочи имат добавка от графитени частици, които възпрепятстват пренасянето на топлина чрез излъчване. Именно този ефект води до допълнителен енергоспестяващ ефект от около 23%. Ето защо сивите плочи на Баумит - СтарТерм, опън плюс и опън рефлект имат около 23% по-добри топлоизолационни характеристики в сравнение с плочите Баумит ПроТерм и опън Терм.

Каква е разликата между силиконова и силикатна мазилка? Каква е разходната норма на Баумит СиликатТоп и Баумит СиликонТоп?

Баумит СиликонТоп и Баумит СиликатТоп са фасадни пастообразни мазилки, които имат много добри якостни качества и експлоатационни характеристики. Разбира се, те се отличават една от друга по отделни свои параметри, които оказват отражение върху свойствата им. Мазилката Баумит СиликатТоп е повече минерална, на основата на силикатни свързващи вещества (калиево водно стъкло). Тя свързва при съхненето си чрез кристализация, от основата към повърхността на нанесения слой, при което формира порьозна решетка. Това дава възможност на тази мазилка да пропуска лесно водните пари („да диша“). Това й свойство я прави особено подходяща при саниране на стари сгради и паметници на културата. Пастообразната мазилка Баумит СиликонТоп е на основата на силиконови смоли. При свързването си тя най-напред образува повърхнинен филм, след което бавно изсъхва в дълбочина. Образувалата се структура е по-плътна, което ограничава в малка степен „дишането“ й в сравнение със силикатната мазилка. Наличието на повече пори в Баумит СиликатТоп прави тази мазилка по-силно водопоглъщаща. Това, разбира се, е в допустимите норми, така че тя да бъде достатъчно здрава. Баумит СиликонТоп е по-еластична от силикатната мазилка и е изключително устойчива на атмосферни влияния, също така се мие добре. Едно предимство на мазилката СиликонТоп е по-широкият температурен диапазон, който тя допуска при полагане и съхнене. Баумит СиликатТоп може да се полага и съхне при температури на основата и въздуха от над +8⁰С. При мазилката Баумит СиликонТоп, изискването за температурата е от минимум +5⁰С. При това, с използването на специална добавка – Баумит СпийдТоп, тази температура може да се понижи до над +1⁰С. И при двете мазилки максималната температура на приложение е до около +30⁰С. По отношение на оцветяването и двете мазилки притежават практически идентични свойства – оцветяват се в 654 цвята от цветовия каталог Баумит Лайф. Цветовете на силиконовата мазилка СиликонТоп се получават по-искрящи, докато на силикатната СиликатТоп стоят по-матово на фасадата. Разходните норми и на двете мазилки са еднакви и можете да ги видите тук:СиликонТоп и СиликатТоп

Препоръчаха ми да си направя външна изолация на къщата с каменна вата. Бих искал да ми кажете предимствата и недостатъците на този вид изолация.

Предимствата на минералната вата (без значение дали е каменна или стъклена) са три - ватата е негорима, силно паропропусклива и е добър шумоизолатор. При избора на минерална вата като изолационен материал трябва да се има предвид и следното: При еднакви дебелини минералната вата е от 25 до 35% по-лош топлоизолатор от системите с експандиран полистирен. При лепенето минералната вата си изисква равна основа (стена). Ако тя не е такава, задължително се измазва с хастарна мазилка - например Баумит Примо 2. Дюбелите, които се използват за закрепване на плочите от минерална вата към стената са задължително с метален винт или пирон. Разходът на лепилно-шпакловъчната смес е двоен (мин. 12-15 кг), тъй като ватата е мека и върху нея задължително се изтегля един изравнителен слой преди полагане на ивиците лепило и по цялата горна повърхност преди шпакловане с мрежа. Цената за труд обикновенно е от минимум 30 % по-висока, понеже операциите са повече. Материалите, които са Ви необходими за Баумит топлоизолационна система Минерал: Минерална вата – Баумит не произвежда този продукт, Баумит СтарКонтакт бял за лепене и шпакловане, Баумит СтарТекс , Баумит Дюбел универсален STR U , Баумит СиликатТоп и принадлежности . В заключение Ви информирам, че Баумит наложи от години на пазара изключително паропропускливата топлоизолационна система Баумит опън. Тя гарантира паропропускливост близка до тази на ватата. Полагането се извършва лесно, аналогично на фасадните топлоизолационни системи с обикновен експандиран полистирен. Крайният резултат е: - по-добър топлоизолационен ефект при еднаква дебелина на изолацията; - аналогична визия; - по-ниска цена както за вложените материали, така и за труд.

Замазки и нивелиращи смеси

Положих един слой от Баумит Нивело Куатро, но искам да положа втори слой. Необходимо ли е грундиране преди нанасянето на втория слой нивелираща смес Нивело Куатро?

След като първият слой Нивело Куатро е изсъхнал добре, трябва да се грундира с Баумит Грунд, непосредствено преди полагането на втория слой!

Ползвам Баумит грунд и замазка Солидо Е225. Колко време да оставя да съхне грунда преди да нанаса замазката?

По принцип Баумит Грунд не изисква време за съхнене. Работата с полагане на замазката може да започне 15-20 минути след грундиране. За повече информация може да видите техническата карта на продукта.

При заливане с нивелиращата смес Нивело куатро, трябва ли да обработя циментовата основа с Баумит грунд?

Почистете много добре основата от прах, несвързали частици или други замърсявания. Положете Баумит Грунд с пръскачка, валяк или четка. 15-30 минути след грунда положете Баумит НивелоКуатро.

Баумакол

Скоро ще си правим нова баня и понеже искам задължително да сложим фуги между плочките. Искам да попитам може ли да се фугират плочки, които са наредени плътно една до друга или трябва да се остави разстояние?

Важно е да се знае защо съществуват фугите и каква е тяхната роля при хидроизолирането на банята. Фаянсовите и керамичните плочки не са единственият вариант за хидроизолиране на баните.  В миналото, а и до днес по подовете се изпълняват мозаични настилки, които имат отлични показатели по отношение на водонепропускливостта. Има и други материали, с които може да постигнете водоплътно крайно покритие. Една част от тях са с безфугово полагане, т.е. осигуряват непрекъснат слой по цялата повърхност на помешенията. В същото време керамичните плочки са намерили много широко приложение в практиката, поради ред причини. Тези плочки, обаче, имат определени, сравнително малки в сравнение с помещенията, размери. Това налага полагането на голям брой от тях по пода/стените. Това води до образуването на много на брой естествени фуги между тях. За да не пропускат вода тези фуги трябва да бъдат запълнени по цялата си широчина и дълбочина с подходящ материал. И тук следва да изясним въпроса с широчината им. При положение, че плочите се доближават максимално близо една към друга, фугите стават с много малка широчина (< 0,5 мм). В този случай вкарването на какъвто и да е материал в тях става практически невъзможно. Полаганата в такива случаи циментова фуга запълва само скосеният участък от плочките, на повърхността. Самите фуги остават незапълнени. Обикновено същото се получава и когато широчината на фугите е по-малка от 2–3 мм. В тези случаи майсторите често разреждат фугиращата смес, за да може тя да се втечни максимално и да проникне между плочите. Такава смес губи обаче твърде много от якостта си и след като изсъхне фугата се напуква веднага или след недълъг период от време. Горните разсъждения идват да покажат, че най-добре при изпълнение на керамичните настилки е да се изпълняват достатъчно широки фуги, за да може материалът да навлезе изцяло в тях и да запълни цялото пространство в широчина и дълбочина, включително до лепилната смес. При това фугиращата смес трябва да се забърка с означеното на етикета количество вода, така че да притежава добра консистенция и впоследствие необходимите якостни качества. Каква точно да бъде широчината на фугите трябва да избере инвеститорът, в зависимост от неговите лични предпочитания за общата визия на настилката (ако не е препоръчана друга минимална широчина от завода, производител на плочите). По отношение на максималната широчина на фугите, производителите на фугиращи смеси задават ограничения (обикновено между 7 мм и 10 мм), с което да гарантират, че няма да се появят пукнатини, вследствие съсъхването на материала. Освен стандартните фуги се налага да се изпълняват още един вид – разширителни (или още дилатационни) фуги, които да поемат по-големи температурни разширения или движения на конструкцията. В границите на една баня такива са фугите между пода и стените, както и в ръбовете между самите стени. За да се избягват пукнатини на стандартните фугиращи смеси (на циментова основа) в тези участъци, фугите там се изпълняват с по-голяма широчина (обикновено 12 мм – 15 мм) и се запълват със силиконова фугираща смес, която е много по еластична. За правилната „работа” на силикона, той трябва да има за допирни повърхнини страниците на двете съседни плочи, да изпълва фугата, но да не достига (опира) в дълбочина лепилната смес. За доброто изпълнение на хидроизолацията можем да Ви препоръчаме полагането на хидроизолация под керамичните плочки. Естеството на тази хидроизолация трябва да е такова, че да се реализира добър контакт с лепилната смес (т.е. тя трябва да бъде полимерна паста или цимент-полимерна смес, но не и такава на основата на битум).

Здравейте, за фаянса и теракота в банята си закупихме фугираща смес Баумакол Премиум, но на етикета не е написано, че е против плесен и мухъл. Има ли такава защита?

Уважаема госпожа Няголова, Нашата фуга, Баумакол Премиум фугираща смес, е силно водоотблъскваща (с перлен ефект). Това й свойство кара водата бързо да изчезва от фугата и тя да остава максимално продължително време суха – което е необходимото условие, за да не се появяват гъбички и мухъл (те се нуждаят от влажна среда за развитието си). Едно друго важно свойство на фугата е, че не реагира с хранителни продукти, което я прави пригодна за използване както в бани, така и в кухни. Специалните добавки за предпазване от гъбички и мухъл са различни видове биоциди, които са силно токсични и могат да повлияят върху здравето на хората. Най-новите изисквания в Европа не допускат поставянето на такива добавки към строителните продукти при употребата им в жилищни помещения (такива се допускат единствено при външно приложение). Ето защо, Баумакол Премиум фугираща смес няма добавени биоциди в рецептата си. От друга страна, ако дадени продукти са с биоциди, то тези добавки срещу мухъл се разграждат във времето (2-3-4 години) и ефектът им се свежда до нула. За да не се появява мухъл в банята, Ви препоръчваме: 1) топлоизолиране на външните стени на помещението (ако има такива) и 2) добро проветряване по време на и след използване. При нови въпроси от Ваша страна, не се колебайте да ги поставите своевременно!

С какво лепило да залепя плочките от гранитогрес на терасата на жилището ми?

Терасата е външен елемент от сградата и целогодишно е подложена на сравнително тежки атмосферните условия, включително силно слънцегреене от една страна и студ, мраз, дъжд и сняг – от друга. Същевременно гранитогресът е продукт с изключително затворена структура. Порьозността му е под 0.5%. Това не позволява циментът да осигурява добра адхезия (сцепление) на лепилото към плочките. Ето защо препоръката ни е: да се използва високообогатено лепило, например Баумакол ФлексТоп или Баумакол ФлексМрамор медио (съотв. Баумакол ФлексТрас медио). Полимерите в този тип лепила спомагат за подобряване сцеплението им към основата и към плочките. Методът на полагане включва: 1. Основата се третира предварително с Баумит Грунд – при водопопиващи основи или със Баумит СуперГрунд – при непопиващи или слабо попиващи основи (например при наличието на стари плочки). Целта на грунда е да подобри връзката (сцеплението) между основата и лепилото. След нанасяне на грунда е необходимо да се изчака известно технологично време: около 15–20 минути за Баумит Грунд, минимум 2 часа за Баумит СуперГрунд. 2. Нанася се тънък контактен слой лепило Баумакол ФлексТоп (около 1–2 мм) върху основата. 3. Втори слой лепило Баумакол ФлексТоп се изтегля на гребен, под ъгъл 45°–60° спрямо основата, върху още пресния първи (контактен) слой, (по метода „мокро в мокро”). Размерът на гребена зависи от размера на плочките и гладкостта на гърбовете им. 4. За избягване на каверни в лепилния слой, преди залепването на плочките, задължително да се нанесе тънък слой лепило (1–2 мм) по гърбовете им. 5. Плочките се полагат и притискат в прясната лепилна смес. Контактната повърхност между лепило и плочка трябва да бъде > 90%. Излишъци от лепилото се отстраняват с помощта на мокра гъба. Фугата се задава от завода производител на плочките, а ако няма данни, тя не трябва да бъде по-малка от 4–5 мм. При голям размер на терасата и наличието на чупки, трябва да се предвидят и дилатационни фуги с широчина 10–12 мм. 6. Стандартните фуги се запълват с Баумакол ПремиумФуга, а дилатационните и тези при връзката „стена–под” – с Баумакол Силикон, избрани в желания цвят по каталога за фуги от Баумит.